Miksi ekokampaamo?

Ekokampaamossa käytetään ainoastaan luonnosta peräisin olevia, turvallisia tuotteita, joiden tuotekehityksestä, valmistuksesta tai käytöstä  ei ole vaaraa luonnolle eikä meille itselle.

Kaikki värit ovat kasvivärejä eli hennasta, indigosta, cassiasta sekä yrteistä valmistettuja seoksia. Haluamme, että meidän työympäristö on turvallinen sekä meille että meidän asiakkaillemme.

Teemme ainoastaan vaaleita raitoja synteettisillä väreillä. Tämä siksi, ettei raitoja laiteta päänahkaan kiinni, joten niistä ei pääse imeytymään elimistöömme mitään haitallista. Kasviväreillä ei pysty vaalentamaan hiuksia, ainoastaan joissain tapauksissa kirkastamaan omaa väriä, siksi päätimme pitää vaalennusaineen valikoimassamme. Näin voi vaaleaa kasviväriä silloin tällöin kirkastaa tekemällä alle muutaman vaalean raidan.

Miksi emme enää tee synteettisiä värejä? Tämä on pitkä ja monimutkainen asia, mutta kerrottuna lyhyesti.  Kaikki me olemme alkaneet allergisoitua ja oireilla itse. Jatkuvaa kurkkukipua, päänsärkyä ja käsien kutinaa on ollut jo pidempiä aikoja.  Ansku päätti jo kauan sitten ettei ole muuta tietä kuin ekokampaajan tie: ”Halusin tehdä rakastamaani työtä samalla intohimolla kun ennenkin, mutta hyvällä omalla tunnolla itseäni, asiakkaitani sekä luontoa kohtaan. Nyt ei työni sodi enää arvomaailmaani vastaan, vaan saan jakaa tietoani muille ja samalla saada asiakkaanikin voimaan paremmin ja näyttämään kauniimmilta.”

Mutta vähän kemiaa. Synteettinen väri imeytyy päänahasta verenkieroomme. Värissä on monia haitallisia aineosia, tärkeimpänä niistä mainittakoon PPD eli parafeenyleenidialiini (tai sen johdannaiset). PPD on voimakkaasti allergisoiva ja herkistävä kemikaali, joka oli ennen EU:ta Suomessa kokonaan kielletty. PPD:tä on kaikissa kestoväreissä, sävytteissä ja suoraväreissä. PPD:lle saattaa allergisoitua jopa vuosia jälkikäteen, sillä se kerääntyy elimistöön. Oireet ovat kutina, päänahan turpoaminen, kasvojen turpoaminen, hengityselinten kiinni muurautuminen, näön menettäminen, rytmihäiriöt, hiusten lähtö ja mahdollisesti myös syövät.

Hennastakin liikkui joskus huhu, että se aiheuttaa syöpää, mutta kyseessä ei ollut luonnonhenna (Lawsonia Inermis) vaan synteettinen henna (Lawsone).

Toinen syöpään sotkettu henna on indigo. Indigo itsessään on turvallinen käyttää, mutta mustissa hennatatuoinneissa käytetään indigon seassa PPD:tä, niissä on sitä jopa 50-kertainen määrä synteettiseen hiusväriin verrattuna.

Miten sitten siirtyä ekohoitoihin?

Ensimmäinen askel on siirtyä ekologisiin hiustenhoito- ja muotoilutuotteisiin. Synteettisissä tuotteissa on paljon aineosia jotka kerääntyvät hiukseen ja päänahkaan, osa jopa imeytyy verenkiertoomme. Nämä on saatava pois jotta päänahkasi sekä hiuksesi alkavat voida paremmin ja kasviväri tarttuu hiukseen. Käytä vanhat pullot loppuun, mutta osta uusi aina ekokosmetiikkaa.

Mistä sitten tiedän mikä on ekokosmetiikkaa? Täältä löytyy apua: www.luonnonkosmetiikka.fi. Sieltä löydät kohdan inci-haku ja sitä käyttämällä voit varmistua tuotteen sisällöstä. Me Sahramin neidot myös vastaamme mielellämme kysymyksiinne aiheeseen liittyen, se on intohimomme.

Kun tulet ekokampaamoon ensimmäistä kertaa, varaa aikaa. Käymme yleensä läpi hiustesi historian ja myös sinun elintapojasi. Aloitamme hoidot savi- tai merileväpuhdistuksella, jolloin saamme hiuksistasi ja päänahastasi pois synteettisten tuotteiden jäämät. Kasviväri tarttuu hiuksen pintaan, ja ilman puhdistusta kesto saattaa olla huono, tai voi olla ettei kasviväri pääse tarttumaan hiukseesi ollenkaan.  Tähän yhdistetään yleensä Intialainen päähieronta, jolloin hoidosta tulee kokonaisvaltainen hiusten, kehon ja mielen puhdistaminen. Voit lukea lisää kohdasta Intialainen päähieronta.

Jos sinua kiinnostaa perehtyä aiheeseen lisää, ihana Porilainen ekokampaaja Arja kirjoittaa loistavaa blogia. Kannattaa tutustua: Matkallaekoon.blogspot.fi